huwelijkscontract

Het huwelijkscontract in het wettelijk stelsel

U bent gehuwd in het wettelijk stelsel , maar jullie willen elkaar meer beschermen? Dé oplossing voor u kan liggen in een huwelijkscontract met 'langst leeft al heeft'-beding (verblijvings-) of een keuzebeding. 

'Langst leeft al heeft'-beding (verblijvingsbeding) opnemen in het huwelijkscontract:

Langstlevende partner erft het het gemeenschappelijk vermogen in VOLLE EIGENDOM. M.a.w. de langstlevende echtgenoot blijft 100% eigenaar van alles wat samen werd "vergaard"

  • voordeel: biedt de garantie dat de volledige gemeenschap bij de langstlevende terecht komt
  • nadeel: er wordt later door de kinderen een 2de x erfbelasting betaald (1x door de langstlevende & 1x door de kinderen wanneer de langstlevende sterft) 

“Wij hebben een uitzonderlijk slechte band met de kinderen, dus we namen onlangs een ‘langst leeft al heeft’-beding op in een huwelijkscontract, zo zijn we er zeker van dat alles bij één van ons 2 terecht komt wanneer één van ons komt te sterven”

“Mijn man en ik behouden graag zelf de controle over alles, dus zolang één van ons leeft willen we liever niet dat een deel van ons vermogen al bij de kinderen terecht komt” 

Keuzebeding opnemen in huwelijkscontract: 

  • Bij overlijden kan de langstlevende echtgenoot kiezen wat er met de nalatenschap gebeurt (er worden verschillende opties voorzien, die het koppel bepaalt bij het afsluiten van het huwelijkscontract) 
  • Nalatenschap kan afgetoetst worden op de levensfase van de langstlevende, de relatie met de kinderen op dat moment...

de effectieve keuze moet slechts gemaakt worden als uw echtgeno(o)t(e) overlijdt

 “Op het moment dat mijn man kwam te overlijden was ik al 89 jaar, dus ik had een groot deel van de nalatenschap niet meer ‘nodig’, doordat een keuzebeding opgenomen werd in ons huwelijkscontract kon ik ervoor kiezen dat een groot deel al doorging naar de kinderen”

“Mijn vrouw overleed enkele jaren geleden op jonge leeftijd. Op dat moment hadden wij 3 kinderen, één van hen had net zijn eigen zaak opgestart. De andere was al begonnen met hogere studies. De jongste volgde een jaar later. Doordat wij een keuzebeding opgenomen hadden kon ik voor de volledige nalatenschap in volle eigendom kiezen. Op die manier kon ik op dat moment volledig zelfstandig beslissen wat te doen met de nalatenschap en voorzien in de kosten voor de studies van de kinderen en dergelijke.”

Wenst u meer informatie over het opmaken van een huwelijkscontract, het verblijvingsbeding of het keuzebeding, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Tot binnenkort, 

Bob Staes

Bosta Consult